Tosti-ijzers

Een tosti-ijzer ook wel croque-monsieur ijzer genoemd bij onze zuiderburen is uitgevonden in 1974 door het Australische bedrijf Breville. Voor die tijd waren er ook al tosti-ijzers maar deze waren nog niet elektrisch en moest op het vuur. Maar dat is alweer lang geleden! Anno 2021 zijn er meerdere soorten tosti ijzers ook wel tosti grill genoemd waaronder je bijvoorbeeld Panini’s en vlees kunt maken.

Tosti ijzer

Het tosti ijzer is een huishoudelijk apparaat wat uitgevonden is voor het verhitten/smelten van kaas tussen 2 boterhammen in. Dit verhitten gebeurt meestal door 2 metalen platen en de techniek hiervan is afgeleid van het wafelijzer. De scharnieren van het apparaat zijn met elkaar verbonden en dan zitten er handgrepen aan waarmee je het kunt openen of dicht doen. Je kunt de tempratuur op sommige tosti ijzers regelen waardoor je de kaas juist harder of zachter kan smelten. Je kunt de tosti met alles wat je lekker vind belleggen. Zorg er wel voor dat je boterham niet te rijkelijk belegd is dan moet je veel poetsen!

Panini grill

Een Panini grill wordt vaak in de horeca gebruikt. Panini’s kun je thuis ook maken maar doe dit dan in een tosti-ijzer of oven.

Omdat het materiaal in de horeca sterk moet zijn door het vele gebruik hebben de meeste fabrikanten gekozen voor roestvrij staal.

Een Panini grill heeft een variabel tempratuur tussen de 0 en 300 graden Celsius. Afhankelijk waarmee je hem belegd stel je de tempratuur naar beneden of bovenin.

De meeste zijn voorzien van een lekbakje omdat in de horeca een Panini rijkelijk belegd wordt en er dan wel eens iets lekt.
Door de ribbelplaat aan het apparaat krijg je een goede hitteverdeling en een lekker krokante Panini.

pexels-shamia-casiano-2015097

Optigrill (Tefal)

Dit is een van de meest geavanceerde contactgrillijzers die er is. Door de automatische kooksensor meet hij de dikte en voelt het apparaat als het ware aan hoe het ingrediënt wat je erin stopt voelt. Of het nu gaat om een tosti of een stuk vlees met de Optigrill krijg je alles gaar of krokant. Met 1 van de 6 programma’s die erop zitten kun je het gerecht wat je wilt maken perfect maken. Zelfs een biefstuk kun je maken in de standen medium, rare of doorbakken. Doordat er een indicator zit die waarschuwt met een geluidssignaal wanneer iets gaar is bakt er niets meer aan.

MEER ELECTRONICA

Magnetron/ovens

De populariteit van Combimagnetrons is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Dit komt doordat je het zowel als magnetron kan gebruiken en...

pexels-ileana-ramona-nae-6332250
Koffiezetapparaten

Anno 2021 zijn er veel verschillende koffiezetapparaten op de markt. Van het klassieke filterapparaat tot eentje met pads of cups. Maar je kunt natuurlijk ...

pexels-photography-maghradze-ph-3997309 (1)
Broodroosters

In 1893 werd de eerste broodrooster uitgevonden. Dit is in 1905 verbeterd naar de versie die we nu hebben namelijk met een nikkelchroomlegering ...